Language

Op bezoek bij JASO

DAG 1

Dinsdag 15-05 vertrok ik samen met de directie van Teka “Paul Vlaar en Dirk Konst” naar het hoofdkantoor in Idiazabal. Eindbestemming: Het hoofdkantoor van JASO. Eenmaal geland op het vliegveld in Bilbao stond de contactpersoon al op ons te wachten. In Spanje word je letterlijk met open armen ontvangen, wij kregen geen stevige handdruk maar een arm om ons heen. Dit kan je letterlijk “met open armen ontvangen” noemen.

Over de kronkelende wegen, met veel industrie, op naar de eindbestemming. Het hoofdkantoor ligt iets buiten San Sebastian. Eenmaal daar aangekomen eerst even een ronde langs al het personeel op kantoor, waar de mensen van Teka vanuit Nederland zeer nauw contact mee hebben. Ieder personeelslid weet wel iets te vertellen over nieuwe innovaties en de nieuwste ontwikkelingen waar JASO zich mee bezig houdt. Werkelijk iedereen even vriendelijk en open. Iedereen een glimlach en iedereen toont oprechte interesse.

Dit bezoek had ook mede te maken met de twee recent aangeschafte kranen. Dit gaat om twee JASO J360 kranen die zichzelf zware en zeer krachtige kranen mogen noemen. Deze pakken op 40 meter met gemak 10.000 kilo en hebben een maximale last van 24.000 kilo. De lierwerken van de kranen zijn zodanig aangepast dat deze kranen nóg minder stroom gebruiken. Daarbuiten zorgt het nieuwe elektronisch geregelde traploze zwenksysteem ervoor dat de kraan nog fijner te besturen is. Ook het hijslierwerk is verder geoptimaliseerd, hier kan de machinist uit 3 verschillende programma’s kiezen zodat er 12 verschillende snelheden mogelijk zijn. Uiteraard beschikken deze kranen ook over een microswitch waardoor de machinist prefab elementen met uiterste precisie kan plaatsen.

Op de weg naar de “showroom” waar de kranen van Teka al klaar lagen voor transport kwamen we langs JASO’s meest recent ontwikkelde kraan de “J780”, wat een bizar grote verschijning! Deze kraan heeft een maximale last van maar liefst 64.000 kilo.

Eenmaal klaar op kantoor, stapten we weer de auto in om vervolgens naar San Sebastian te rijden. Rijdend langs het stadion van Real Sociedad, waar één van onze kranen staat, kwamen we aan bij ons hotel waar we werden afgezet. Aan de Golf van Biskaje vind je deze schilderachtige stad genaamd San Sebastian met ruim 185.000 inwoners. Deze stad is geliefd bij cultuuraanbidders vanwege de historie en overvloed aan bezienswaardigheden. De grote vertegenwoordiging van nationaliteiten zorgt voor een stedelijke sfeer, terwijl de Baskische mannetjes aan de bar zorgen voor het tegenovergestelde, namelijk een heel gemoedelijk oud Spaans gevoel. ’s Avonds rond een uur of acht, is het plein, in de oude binnenstad druk bezocht en gaat iedereen pintxos eten, drankjes drinken en met elkaar in gesprek.

De eerste dag was voorbij. De volgende dag stond de andere stad (ander kantoor/fabriek van JASO) in de planning: “Zaragozza”. Hier worden alle toren- en giekdelen geproduceerd.

DAG 2

Na drie uur in de auto te hebben gezeten kwamen we aan op locatie. Zeer indrukwekkend om te zien hoe het er hier aan toe gaat.

Complete lasstraten met zowel personeel als robots die hier 3 shifts per dag draaien. Een mega spuitcabine die alles meer dan perfect spuit en uiteraard de oven om alles goed uit te laten harden. Dit is de gang van zaken in Zaragozza…

We gingen hierheen om alle (nieuwe) processen en ontwikkelingen te bekijken. Bij JASO zie je dat ieder jaar alle processen en werkzaamheden  worden geoptimaliseerd tot in de kleinste details. Zo hebben zij op de productievloer twee werkmethodes die eenzelfde doel/ streven hebben, namelijk 0% verspilling. Enerzijds is dat de implementatie van de oorspronkelijk Japanse “workplace organisation”, de “5S-methodology”, gebaseerd op 5 Japanse woorden; Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu en Shitsuke met het uiteindelijke doel om 0% verspilling te behalen.

Daarnaast werken zij met een zelfmanagement methode per team. Het doel is ook hier uiteindelijk 0% verspilling. Door het stimuleren van en de deelname van alle werknemers in de besluitvorming, is het doel dat de bedrijfstargets gehaald worden door motivatie van het personeel. Het is één van de grondslagen van het ‘lean manufacturing’ principe.

Je kunt werkelijk merken bij JASO dat zij streven naar perfectie binnen het bedrijf!

Nadat alles was bekeken en onze twee kranen naar Nederland gestuurd konden worden, vertrokken de we weer richting het mooie Baskenland.

DAG 3

Dit was de dag waarop de directie met iedereen van de technische staf individueel om tafel gingen, om:
1. alle zaken rondom onze twee kranen te bespreken, van opbouw tot in de elektrakast, en;
2. om situaties uit onze praktijk voor te leggen. JASO is een bedrijf die niets anders doet dan werkelijk luisteren naar de klanten en hier vervolgens op zeer korte termijn naar handelen. Werkelijk alle zaken nemen zij mee in de ontwikkeling en productie van de kranen.

SAMENVATTING
Zij spelen zeer goed in op onze markt en zorgen ervoor dat wij kunnen doen waar we goed in zijn; het verhuren, verkopen en onderhouden van de beste kranen die er zijn in de markt; JASO kranen!

 

Auteur: Dielan van “Let’s build IT” in opdracht van Teka Kranen B.V.

Offerte aanvragen